Špenátový koláč s vejci

Ingredience

těsto: 250 g celozrnné špaldové mouky, 1 lžička soli, 1 lžička jedlé sody, 80 ml oleje, 100 ml studené vody

náplň: 400 g listového špenátu, 400 g ricotty, 5 vajec, 2 stroužky česneku, 1 zarovnaná lžička mletého pepře, 100 g parmazánu, 6 cherry rajčátek

Postup

Ve větším kastrolu zahřejeme trošku oleje (jenom aby bylo pokryté dno), přisypeme špenát a za stálého míchání (spíše prohazování) ho necháme zavadnout, aby zmenšil objem. Pak ho přendáme do mísy a necháme vychladnout.

V jiné míse smícháme mouku se solí a sodou. Přilejeme olej a vodu, vařečkou promícháme a až se všechna tekutina vsákne do mouky, vyklopíme obsah mísy na vál a rukama vypracujeme těsto.

Formu (27-28 cm) vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.

Těsto na pomoučeném vále rozválíme na kruh a vyložíme jím formu. Dno propícháme vidličkou.

Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C.

Ke špenátu přidáme ricottu, 2 vejce, sůl, pepř, rozmačkaný česnek, nastrouhaný parmazán a důkladně promícháme.

Po 10 minutách pečení formu z trouby vytáhneme. Na předpečené těsto urovnáme špenátovou náplň. Lžící do ní vyhloubíme tři důlky a do každého rozklepneme vejce. Koláč ozdobíme rozpůlenými rajčátky a znovu vložíme do trouby. Dopečeme 55-60 minut.

podle receptáře Dr. Oetkera Jarní inspirace (mírně upraveno)

Přidáno: 30.3.2018