Záhadné suroviny
Taky by vás zajímalo, co je to ten tajemný vanilmix, zeesan nebo třeba višňový gel? Vesměs se jedná o cukrářské potřeby v běžných obchodech nesehnatelné. Zkuste se podívat k rybičce, k Malátkům nebo k firmě Zeelandia.
- Vanilmix
- je prášek, určený pro přípravu krémů a jiných náplní do pečiva a zákusků. Po rozmíchání s vodou vznikne produkt velmi podobný vanilkovému pudinku. Na rozdíl od něho je však termostabilní – při pečení v troubě se neroztéká. Nečekaná vlastnost u přísady do plněného pečiva.
- Zeesan
- je ochucený ztužovač šlehačky nebo špatně napsaná vesnice v Německu. Vyberte si.
- Višňový gel
- lze nahradit jakoukoli marmeládou (ale pokud nebude višňová, bude to chutnat dost jinak). Od marmelády se liší tím, že se při pečení neroztéká.
- Zlatý klas
- je prášek podobný vanilkovému pudinku (lze zaměnit), který se dá sehnat na Slovensku v prakticky každém obchodě.
- Kaštanové pyré
- je další slovenská specialita. Tato se ovšem prodává mražená.
- Glukóza
- je šíleně hustý lepkavý sajrajt. Lze nahradit pšeničným nebo kukuřičným sirupem.
- Galaretka
- je ochucená želatina s příchutí a barvou různých druhů ovoce. Používá se podobně jako klasická želatina, ale tuhne podstatně déle. Vyrábí se a prodává v Polsku, u nás ji mají občas v Lidlu, případně se dá objednat v internetovém obchodě.