Opičí chléb

Ingredience

180 ml mléka, 3 lžíce krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 3 lžíce oleje, 400 g hladké mouky, špetka soli, 2,5 lžičky instantního droždí, 1 lžíce citronové kůry, špetka strouhaného muškátového oříšku
na obalení: 200 g třtinového cukru, 1,5 lžíce skořice, 0,5 lžičky mletého nového koření, 100 g másla
máslo na vymazání formy

Postup

Mouku smícháme se solí, kůrou, muškátovým oříškem a droždím. Přidáme celá vejce, mléko, olej, cukr a zpracujeme měkké hebké těsto (ručně, v robotu nebo v pekárně). Necháme ho 30-40 minut kynout.

Těsto rozdělíme na čtvrtiny. Z každé uválíme váleček a ten rozkrájíme na cca 20 kousků. Každý kousek zformujeme do kuličky.

Na obalení smícháme cukr se skořicí a novým kořením, máslo rozpustíme. Dortovou formu s vykrojeným středem (průměr 24 cm) vymažeme máslem.

Každou kuličku namočíme do másla a pak obalíme ve skořicovém cukru. Kuličky skládáme do vymazané formy.

Formu přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova (cca 40 minut).

Opičí chléb
Opičí chléb
Opičí chléb
Opičí chléb
Opičí chléb
Opičí chléb
Opičí chléb
Opičí chléb
Opičí chléb
Opičí chléb

Přidáno: 31.8.2014