Pražský koláč Romana Vaňka
Ingredience
těsto: 250 g hladké mouky, 75 g vlažného mléka, 15 g čerstvého droždí, 1 vejce, 30 g cukru krupice, 125 g majonézy, špetka soli
krém: 350 ml mléka, 50 g vanilkového pudinkového prášku, 70 g cukru krupice, 1 lžička vanilkového cukru, 85 g změklého másla, 50 ml smetany ke šlehání
drobenka: 30 g polohrubé mouky, 30 g másla, 30 g cukru krupice, špetka mleté skořice
dále: 1 vejce na potření
Postup
Do mísy nasypeme mouku a vyhloubíme do ní důlek. Do důlku nalejeme větší plovinu mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud v důlku nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch poprášíme mouku a necháme na teplém místě vzejít asi 30 minut.
Potom do mísy přidáme zbylé mléko, cukr, majonézu, sůl a rozšlehané vejce. V robotu vypracujeme hladké nelepivé těsto, trvá to asi 10 minut.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme bochánek. Přikryjeme ho utěrkou a necháme asi 45 minut kynout.
Nakynutý bochánek přemístíme na plech s papírem na pečení. Rukou ho zploštíme na kruh o průměru 20-22 cm a necháme ještě dalších 30 minut kynout přikrytý utěrkou.
Pak ho potřeme rozšlehaným vejcem a hustě posypeme drobenkou. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme do zezlátnutí asi 20 minut.
Příprava krému: Do rendlíku nalejeme polovinu mléka, přidáme cukr a zahříváme. Ve zbytku mléka rozmícháme pudinkový prášek a tuto směs nalejeme do horkého mléka v rendlíku. Za stálého míchání uvaříme hustý pudink. Postavíme ho do studené vody a za stálého míchání necháme vychladnout (aby byl vlažný).
Do vychladlého pudinku zamícháme změklé máslo.
Smetanu ušleháme dotuha vmícháme ji opatrně do pudinkového krému.
Vychladlý koláč vodorovně rozkrojíme. Krémem naplníme cukrářský sáček a naneseme ho na spodní část koláče. Horní částí přiklopíme.
zdroj: Víkend (příloha novin Mladá Fronta Dnes)
Přidáno: 11.3.2018