Sloní uši
Ingredience
omládek: 100 g vody, 130 g hladké mouky, necelá lžička sladěnky, 10-12 g čerstvého droždí
dále: 140 g vody 50 g změklého másla, 80 g cukru, 2 lžičky citronové šťávy, trošku citronové kůry, 1 vanilkový cukr, 350 g hladké mouky, špetka soli
na dokončení: máslo na namáčení plátků těsta, 1 vejce na potření, mandlové lupínky na posypání
Postup
Suroviny na omládek důkladně promícháme, přikryjeme a necháme hodinu kynout.
Pak k němu přidáme všechno ostatní a vypracujeme měkké hebké těsto. Necháme je 70-90 minut kynout, během kynutí dvakrát lehce promícháme.
Nakynuté těsto rozdělíme na 12 kousků. Vytvarujeme kulaté bochánky a z nich malé placky, cca 10 cm v průměru.
Každou placku namočíme do rozpuštěného másla a uložíme do dortové formy vymazané máslem.
Ve formě necháme znovu nakynout. Pak potřeme povrch rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a vložíme do trouby vyhřáté na 170-180°C. Pečeme 35-40 minut do zezlátnutí.
Upečené vytáhneme z trouby, necháme ve formě částečně vychladnout a až potom vyndáme.
Na posledních dvou fotkách je omládek - čerstvě umíchaný a nakynutý (za hodinu).
zdroj: Pekárnománie
Přidáno: 30.7.2016