Švestkový koláč se skořicí
Ingredience
těsto: 300 ml mléka, 10 lžiček krystalového cukru, 42 g čerstvého droždí, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce skořice, 2 vejce, 200 ml oleje
drobenka: 100 g másla, 150 g hrubé mouky, 150 g cukru krupice, hrst pomletých ořechů
švestky
Postup
Do vlažného mléka nasypeme cukr, rozdrobíme droždí, přikryjeme a necháme vzejít.
V míse smícháme mouku se solí a skořicí, přidáme celá vejce, olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné, spíše řidší těsto, podle potřeby můžeme přidat mouku. Necháme nakynout. Pokud máme domácí pekárnu, těsto necháme udělat v ní.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou dáme na jeden plech vyložený papírem na pečení a rukama nebo válečkem roztáhneme po celém plechu. Poklademe rozpůlenými švestkami řeznou stranou nahoru a posypeme drobenkou. Necháme ještě kynout asi 15 minut na plechu a pak upečeme (190°C, 15 minut).
Drobenku zpracujeme rukama v míse, podle potřeby můžeme přidat kousek másla nebo trochu mouky.
Přidáno: 29.8.2009