Krůtí masové koule s pečenou zeleninou

Ingredience

1 středně velký květák, 2 větší mrkve, 2 větší petržele, 2 velké cibule, 5-6 brambor, 10-15 lžic oleje, sůl, mletá kurkuma, drcený kmín

koule: 500 g mletého krůtího masa, 1 rohlík, trochu mléka, 1 vejce, sůl, mletý pepř, majoránka

Postup

Rohlík nakrájíme na kostičky, pokropíme je mlékem tak, aby se všechno vsáklo.

Přidáme maso, vejce, sůl, pepř, majoránku a všechno důkladně promícháme a propracujeme. Vzniklou směs necháme v chladu hodinu odpočinout.

Květák rozebereme na růžičky. Očištěnou mrkev a petržel nakrájíme na špalíky, oloupanou cibuli na osminky, oloupané brambory na půlky nebo čtvrtky (podle velikosti).

Do větší mísy nalejeme olej, přidáme po lžičce soli, kurkumy, kmínu a promícháme.

Do oleje nasypeme zeleninu a důkladně ji promícháme s olejem (nejlépe to jde rukama), aby byl každý kousek naolejovaný.

Zeleninu rozprostřeme do hlubšího plechu vyloženého papírem na pečení.

Z masa vymodelujeme koule (lépe se pracuje s rukama namočenýma ve studené vodě). Každou obalíme ve zbytku ochuceného oleje a naskládáme je na plech se zeleninou.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 45-50 minut.

Přidáno: 15.5.2021