Pomerančový pišingr

Ingredience

těsto: 50 g másla, 1 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 1 vejce, 180 g cukru krupice, špetka skořice, 250 g hladké mouky + další mouka na podsypávání, 1 lžička prášku do pečiva

krém: 250 ml mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, 130 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky strouhané pomerančové kůry, 2 lžíce pomerančové šťávy

na ozdobu: strouhaná čokoláda

Postup

Máslo, med, rum, celé vejce a cukr zahřejeme ve vodní lázni a umícháme dohladka.

Do teplé směsi nasypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí a promícháme.

Těsto přemístíme na moukou posypaný vál a rukama zpracujeme hladké nelepivé těsto, podle potřeby můžeme zapracovat další mouku.

Těsto rozdělíme na čtvrtiny. Každou vyválíme na kruh o průměru 24-25 cm a upečeme do zezlátnutí (180°C, 5-6 minut).

Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši a necháme vychladnout.

Máslo s cukrem ušleháme do pěny. Po lžících vešleháme moučnou kaši, pomerančovou kůru a šťávu.

Krém rozdělíme na všechny čtyři upečené vychladlé placky. Rozetřeme po celé ploše a naskládáme na sebe.

Krém nahoře posypeme nastrouhanou čokoládou a dort dáme uležet do druhého dne do ledničky.

Přidáno: 29.4.2016