Vánočka z formy
Ingredience
500 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g krystalového cukru, 250 ml mléka, 150 g másla, 3 žloutky, 1 kostička čerstvého droždí (42 g), 1 vanilkový cukr, 1 lžíce citronové kůry, rozinky, kandované ovoce, ořechy, ..., sádlo nebo máslo na vymazání formy
Postup
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, mléko ohřejme, aby bylo mírně teplé.
Do mísy nasypeme mouku a smícháme ji se solí.
V mouce vyhloubíme důlek. Nalejeme do něho asi polovinu mléka, přidáme trochu cukru (z odváženého množství), rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Až kvásek vzejde, přidáme do mísy zbytek mléka i cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky, vlažné máslo a vypracujeme (vařečkou nebo robotem) hladké těsto. Nakonec do těsta vmícháme rozinky, kandované ovoce, posekané ořechy, ... dle vlastních preferencí.
Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme je půl hodiny kynout.
Formu důkladně vymažeme sádlem nebo máslem a těsto do ní z mísy přendáme. Urovnáme je do roviny, znovu přikryjeme utěrkou a necháme nakynout (cca půl hodiny).
Formu s nakynutým těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi hodinu (zkoušíme špejlí).
Upečenou vánočku necháme chvíli odpočinout ve formě, pak opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Přidáno: 7.12.2018