Smetanový ovocný koláč
Ingredience
200 g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 90 g krystalového cukru, 2 vejce, 1 kelímek zakysané smetany (190-200 g), 100 g másla, ovoce
drobenka: 80 g polohrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 50 g másla
ovoce (meruňky, třešně, švestky, ...)
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy, lístky meduňky na ozdobu
Postup
Nejdříve připravíme drobenku: mouku, cukr a máslo dáme do misky a rukou zpracujeme na drobenku.
Ovoce omyjeme a osušíme, větší kousky můžeme překrájet.
Máslo necháme rozpustit a vychladnout.
Do mísy vložíme smetanu, cukr, celá vejce a rozpuštěné vlažné máslo. Eletrickým šlehačem všechno rozšleháme dohladka.
Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a znovu šlehačem promícháme, až vznikne hladké těsto.
Do vymazané a vysypané formy těsto urovnáme a naskládáme na ně ovoce. Pokud máme ovoce kyselejší, můžeme ho posypat vanilkovým cukrem.
Koláč hustě posypeme drobenkou a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme do zezelátnutí okrajů asi 35-40 minut (zkusíme špejlí).
Vychladlý koláč pocukrujeme a ozdobíme lístky meduňky.
Přidáno: 25.5.2018