Čokoládový s dvacítkou
Ingredience
korpus: 10 vajec, 400 g cukru krupice, 10 lžic oleje, 380 g hladké mouky, 20 g kakaa
náplň: 1 l smetany ke šlehání, 200 g hořké čokolády, 1 želatinový ztužovač (za studena)
krém: 250 g másla, 4-5 lžic nutelly, 3 lžíce kakaa
dále: rum, pikantní marmeláda, marcipán obarvený kakaem
čokoládové lanýže: 200 g smetany ke šlehání, 200 g hořké čokolády, špetka skořice, 1 lžíce rumu
Postup
Korpus upečeme ve formě o průměru 28 cm a necháme vychladnout, nejlépe do dalšího dne.
500 ml smetany s rozlámanou čokoládou přivedeme za stálého míchání k varu, povaříme 1 minutu a necháme vychladnout. Pak uložíme do druhého dne do ledničky.
Další den k vychlazené smetanovo-čokoládové směsi přilijeme zbylých 500 ml smetany (vychlazenou z ledničky) a společně vyšleháme na hladký hustý krém. Podle návodu na sáčku vmícháme ztužovač.
Korpus dvakrát prokrojíme. Piškotové pláty pokropíme rumem, potřeme marmeládou a naplníme čokoládovou šlehačkou. Lehce přitlačíme a dáme ztuhnout do ledničky.
Změklé máslo s nutellou a kakaem důkladně vyšleháme na hladký nadýchaný krém. Tímto krémem potřeme celý dort zvenku a opět dáme ztuhnout.
Ztuhlý vychlazený dort potáhneme marcipánem.
Ozdobíme zbytkem máslového krému, čokoládovými lanýži, případně dalším marcipánem.
Přidáno: 21.5.2016