Jahodová dýně

Ingredience

těsto: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g hladké mouky, 5 lžic oleje
náplň: 250 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, 130 g moučkového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 plechovka jahodového kompotu (415 g), 2 lžíce citronové šťávy, 1 želatinový ztužovač
dále: jahodová marmeláda, 2 - 3 lžíce rumu, marcipán ze salka, oranžová potravinářská barva

Postup

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom postupně zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku. Nalijeme do kruhové formy s vymazaným a vysypaným dnem. Upečeme dorůžova (30 minut při 180°C). Vychladlý korpus seřízneme do tvaru dýně, odkrojek uschováme ! Korpus vodorovně jednou prořízneme. Pak připravíme náplň: jahody s jednou nebo dvěma lžícemi kompotové šťávy rozmixujeme. Do misky dáme tvaroh, moučový i vanilkový cukr, smetanu, rozmixované jahody, citronovou šťávu a elektrickým šlehačem rozšleháme na hladkou hmotu. Do velké mísy nasypeme želatinový ztužovač, zalijeme 100 ml šťávy z jahodového kompotu a metličkou rychle šleháme asi půl minuty. Do tohoto po částech vmícháme tvarohovo-jahodovou hmotu. Do dortové formy, v níž se pekl korpus vložíme jeho spodní část a pokapeme rumem. Prázdné místo ve formě zaplníme schovaným odkrojkem piškotu. Na plát pokapaný rumem navrstvíme jahodovou náplň, urovnáme a přiklopíme druhou částí korpusu. Přitlačíme a dáme do ledničky ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Ze ztuhlého dortu opatrně odstraníme dortový ráfek a odkrojíme odkrojek který vyplňoval prázdné místo (teď už ho můžeme dát ochutnávačům). Celý dort potřeme ze všech stran tenkou vrstvou marmelády (máme-li, můžeme místo ní použít máslový krém) a potáhneme ho rozváleným marcipánem, který jsme obarvili na světle oranžovo. Barvou zředěnou vodou namalujeme pruhy a dozdobíme čokoládovými nebo marcipánovými ozdobami.

Jahodová dýně
Jahodová dýně

zdroj: časopis Knihovnička Recepty

Přidáno: 13.10.2007