Mrkvovo-citronový koláč

Ingredience

těsto: 300 g jemně nastrouhané mrkve, 250 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 větší vejce, 120 g rozpuštěného vlažného másla, 100 ml citronové šťávy, nastrouhaná kůra ze dvou středně velkých citronů, 400 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 prášek do pečiva

poleva: 180 g moučkového cukru, 3 lžíce citronové šťávy

Postup

Mrkev očistíme a nastrouháme.

Postupně k ní přimícháme oba cukry, celá vejce, máslo, citronovou šťávu a kůru.

Nakonec vmícháme mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva.

Těsto nalejeme do formy (průměr 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.

Formu vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 40 minut (zkusíme špejlí).

Upečený moučník necháme vychladnout.

Cukr přesejeme a smícháme s citronovou šťávou. Vařečkou umícháme hustou polevu. Je-li potřeba, můžeme ještě pár kapek citronové šťávy přidat.

Polevu nalejeme na vychladlý moučník, rovnoměrně ji rozetřeme a v pokojové teplotě necháme ztuhnout.

Přidáno: 15.3.2019