Zelí s jablky

Ingredience

2 sklenice sterilovaného bílého zelí ve sladkokyselém nálevu (á 640 g), 2 lžíce sádla, 2 větší cibule, 3 lžíce krystalového cukru, 4 velká jablka, sůl, ocet

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na sádle ji pomalu smažíme 25-30 minut za občasného zamíchání.

Až začne cibule zlátnout, zasypeme ji cukrem a smažíme, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat (směs začne mít barvu tmavšího medu).

Na takto připravený základ vyklopíme obsah jedné sklenice i s nálevem. Ze druhé sklenice nejdříve nálev slijeme do hrnku a do kastrolu přidáme jen zelí. Nálev uchováme pro případ, že by bylo potřeba zelí zředit.

Obsah kastrolu osolíme, promícháme a pod pokličkou podusíme asi 10 minut.

Zatím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka. Po 10 minutách dušení zelí k němu nastrouhaná jablka přidáme, promícháme a dochutíme 3-4 lžícemi octa. Podusíme dalších pět minut.

Podle potřeby můžeme dochuti solí, cukrem nebo octem.

Přidáno: 11.11.2018