Zelí s jablky
Ingredience
2 sklenice sterilovaného bílého zelí ve sladkokyselém nálevu (á 640 g), 2 lžíce sádla, 2 větší cibule, 3 lžíce krystalového cukru, 4 velká jablka, sůl, ocet
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na sádle ji pomalu smažíme 25-30 minut za občasného zamíchání.
Až začne cibule zlátnout, zasypeme ji cukrem a smažíme, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat (směs začne mít barvu tmavšího medu).
Na takto připravený základ vyklopíme obsah jedné sklenice i s nálevem. Ze druhé sklenice nejdříve nálev slijeme do hrnku a do kastrolu přidáme jen zelí. Nálev uchováme pro případ, že by bylo potřeba zelí zředit.
Obsah kastrolu osolíme, promícháme a pod pokličkou podusíme asi 10 minut.
Zatím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka. Po 10 minutách dušení zelí k němu nastrouhaná jablka přidáme, promícháme a dochutíme 3-4 lžícemi octa. Podusíme dalších pět minut.
Podle potřeby můžeme dochuti solí, cukrem nebo octem.
Přidáno: 11.11.2018