Karamelizovaná ryba (Vietnam)

Ingredience

2 lžíce rostlinného oleje, 4 stroužky česneku, 2-3 malé šalotky, 1-3 thajské chilli papričky, 3 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce palmového nebo třtinového cukru, 1 lžíce krystalového cukru, 0,5 lžičky mletého černého pepře, 0,25 šálku vody, silné rybí filety dle výběru (použila jsem 1 kg okouna nilského), 3-4 naťové cibulky

Postup

Česnek rozmačkáme, šalotky nasekáme nadrobno, papričky nakrájíme na tenké plátečky, zázvor oloupeme a nastrouháme najemno.

V misce smícháme oba cukry s pepřem a rybí omáčkou.

Ve větší pánvi zahřejeme olej. Přidáme česnek, šalotky, zázvor a papričky. Na středním plameni několik minut mícháme do změknutí.

Přilijeme ochucenou rybí omáčku a za stálého míchání přivedeme k varu. Po 1-2 minutách varu (pořád míchat - cukr karamelizuje a mohl by se připálit) přilijeme vodu. Nastavíme nízkou teplotu a znovu přivedeme k varu. Do tohoto základu opatrně vložíme naporcované rybí filety a necháme povařit 3-4 minuty. Pak přikryjeme pokličkou a vaříme dokud není ryba měkká a omáčka zhoustlá (cca 10 minut).

Na talíři posypeme rybu diagonálně nakrájenou natí jarní cibulky a podáváme s rýží.

Pokud vás pokrm zaujal, zajeďte ochutnat originál do Vietnamu, více zde.

Karamelizovaná ryba (Vietnam)
Karamelizovaná ryba (Vietnam)
Karamelizovaná ryba (Vietnam)
Karamelizovaná ryba (Vietnam)
Karamelizovaná ryba (Vietnam)
Karamelizovaná ryba (Vietnam)

Přidáno: 5.1.2014