Makový pletenec
Ingredience
těsto: 120 ml mléka, 50 g krystalového cukru, 15 g čerstvého droždí, 50 g másla, 1 vejce, 300 g hladké mouky, špetka soli
náplň: 150 g mletého máku, 200 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 1 lžička strouhané citronové kůry, 0,5 lžičky skořice, 2-3 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
sádlo a hrubá mouka do formy
Postup
Do mísy robotu nalejeme teplé mléko, přidáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Ke kvásku přidáme mouku se solí, rozpuštěné máslo, vejce a robotem vypracujeme hladké nelepivé těsto (cca 15 minut).
Hotové těsto přemístíme do menší mísy, přetáhneme fólií a uložíme je na noc do ledničky.
V kastrolku přivedeme mléko k varu. Přisypeme mák, cukr, kůru, skořici a za stálého míchání povaříme do mírného zhoustnutí. Necháme vychladnout.
Ráno těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník. Potřeme jej makovou nádivkou a po delší straně srolujeme jako roládu. Tu po délce rozkrojíme na poloviny a spleteme je do sebe, překládáme je rozkrojenou stranou nahoru. Hotový "cop" vložíme do chlebíčkové formy vymazané sádlem a vysypané hrubou moukou.
Přikryjeme utěrkou a necháme cca 50 minut nakynout.
Pečeme při 190-200°C asi 40 minut.
Upečený pletenec necháme částečně vychladnout ve formě, pak jej vyklopíme a na mřížce necháme vychladnout úplně, až potom krájíme.
Moučník můžeme připravit i s jinou náplní (ořechovou, kakaovou, ...).
Přidáno: 27.2.2021