Polévka z pečeného celeru

Ingredience

500 g očištěného celeru, 4-5 středních brambor, 1 větší cibule, 80 g slaniny, snítka rozmarýnu, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 1 lžíce slunečnicový olej, 4 lžíce sezamového oleje

Postup

Celer nakrájíme na kostičky. Promícháme je se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje, rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme doměkka (230°C, 20 minut).

V hrnci zahřejeme další 2 lžíce oleje a osmažíme na něm cibuli a slaninu, které jsme pokrájeli na drobné kostičky.

K cibuli se slaninou přidáme na kostky nakrájené brambory a krátce orestujeme všechno dohromady.

Přidáme upečený celer (4 lžíce si odložíme bokem), sůl, drcený kmín, pepř, větvičku rozmarýnu a všechno zalejeme vodou (cca 1,4 l). Vaříme 15 minut.

Uvařenou polévku rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

Na talíři každou porci ozdobíme trochou pečených celerových kostiček, kouskem rozmarýnu a sezamovým olejem.

Přidáno: 6.6.2020