K výročí školy
Ingredience
korpusy: 24 vajec, 960 g cukru krupice, 920 g hladké mouky, 40 g kakaa, 24 lžic oleje
likérová náplň: 1000 ml smetany ke šlehání, 200 g ztužovače s příchutí vaječného likéru (fond) + 200 ml vody
čokoládová náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 120 g čokoládového zeesanu + 120 ml vody
krém: 250 g másla, 5 lžic nutelly
dále: 250 ml rumu, višňový džem, potahovací hmota (zde white icing) cca 2 kg, královská glazura, potravinářské gelové barvy
Postup
Na plechu (40x30 cm) postupně upečeme dva světlé a dva kakaové piškotové pláty, každý ze 6 vajíček. Necháme vychladnout.
Likérová náplň: smetanu ušleháme do polotuha. Ztužovač rozmícháme ruční metličkou s vodou a po částech vmícháme smetanu. Elektrickým šlehačem došleháme dotuha.
Čokoládovou náplň připravíme stejně.
Krém: do misky dáme změklé máslo a nutellu. Šleháme až krém výrazně zesvětlá a nabude na objemu.
První piškotový plát pokropíme rumem, potřeme višňovým džemem a urovnáme polovinu likérové náplně. Přikryjeme dalším plátem piškotu. Opět pokropíme rumem, potřeme višňovým gelem a urovnáme čokoládovou náplň.
Přikryjeme třetím piškotem, pokropíme rumem, a naneseme druhou polovinou likérové náplně. Přiložíme poslední plát, lehce zatížíme a uložíme do ledničky. Je dobré dát dort na chvíli do ledničky po naplnění každého patra a nechat náplň aspoň částečně zatuhnout.
Až dort ztuhne, potřeme jej celý zvenku máslovým krémem a opět necháme pořádně vychladit.
Nakonec ho potáhneme obarvenou potahovací hmotou a libovolně nazdobíme.
Přidáno: 7.5.2015