Lososový dortík

Ingredience

těsto: 4 vejce, špetka soli, 160 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 4 lžíce oleje
krém: 400 ml jahodové šťávy, 1 pudinkový prášek s jahodovou příchutí, 1 lžíce polohrubé mouky, 250 g másla
dokončení: 90 - 100 g bonbónů Dulcia (druh pěnových bonbónů marshmallows), lžíce citronové šťávy, moučkový cukr podle potřeby

Postup

Šleháme bílky se špetkou soli. Až se vytvoří bílá pěna, postupně přidáváme cukr a našleháme do hustého sněhu. Do něho po jednom postupně vešleháváme žloutky, olej a nakonec zlehka vařečkou vmícháme mouku (část mouky jsem nahradila mletými oříšky, není nutné). Těsto rozetřeme do kulaté formy (průměr 18 cm), jejíž dno jsme vymazali a vysypali moukou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut. Necháme vychladnout. Teprve potom opatrně nožem odkrojíme od boční stěny formy a vyjmeme. Vychladlý korpus dvakrát prořízneme (lépe až druhý den). Krém: pudink a mouku rozmícháme v troše šťávy, zbytek zahříváme v hrnci. Do horké šťávy vlijeme obsah hrnku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do bílé pěny a postupně zašleháme vychladlou jahodovou kaši. Jednotlivé pláty korpusu pokropíme jahodovou šťávou, pomažeme krémem, naskládáme na sebe. Krémem potřeme celý dortík i zvenku (horní stranu a boky). Necháme vychladit. Bonbóny s citronovou šťávou dáme do misky a vložíme do mikrovlnky. Zapneme na plný výkon na 50 s. Bonbóny se roztaví a nafouknou, vznikne lepkavá hmota. Do ní postupně zapracováváme prosátý cukr, dokud nevznikne pružná hmota krásné lososové barvy, ze které se dá modelovat. Za stálého podsypávání cukrem ji rozválíme na tenko (asi 2 - 3 mm) a potáhneme jí vychlazený dortík. Zbytkem hmoty libovolně dozdobíme.

Lososový dortík
Lososový dortík

Přidáno: 21.7.2007