Koláč s bílou čokoládou

Ingredience

těsto: 220 g hladké mouky, špetka soli, 30 g moučkového cukru, 1 vejce, 100 g másla

náplň: 400 g mascarpone, 200 g bílé čokolády, 200 g smetany ke šlehání

dále: ovoce na ozdobu

Postup

Na vál přesejeme mouku, osolíme, přidáme cukr, vejce, na kousky posekané máslo a vypracujeme hladké měkké těsto. Zabalíme a necháme odpočinout 30-40 minut v chladu.

Na pomoučeném vále těsto rozválíme na kruh, vyložíme jím koláčovou formu a dno propícháme vidličkou.

Těsto přikryjeme papírem na pečení a zatížíme fazolemi (nebo jinými luštěninami). Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C.

Po 15 minutách z formy odebereme papír s luštěninami, koláč vrátíme do trouby a necháme dopéct do světlerůžova, asi 15-20 minut.

Čokoládu necháme ve vodní lázni rozpustit a promícháme ji s mascarpone.

Smetanu ušleháme dotuha a smícháme čokoládovým mascarpone.

Na upečený vychladlý korpus rovnoměrně rozetřeme náplň a dáme přes noc ztuhnout do ledničky.

Před podáváním ozdobíme ovocem.

Přidáno: 24.11.2016