Linecký koláč s tvarohem
Ingredience
těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 malé vejce
náplň: 750 g tvarohu (3 vaničky), 5-6 lžic cukru, 1 kelímek zakysané smetany (cca 200 g), 2 sáčky vanilkového cukru, 3 vejce, 1 lžička citronové kůry, 100 g čokolády
Postup
Na vál přesejeme mouku a cukr. Do důlku uprostřed rozklepeneme vajíčko a dokola rozmístíme na kousky pokrájené studené máslo. Rukama zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme a necháme chvíli v ledničce odpočinout.
Potom těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Dno propícháme vidličkou. Těsto přikryjeme papírem na pečení a vyplníme luštěninami. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 15 minut.
Čokoládu necháme ve vodní lázni rozpustit.
Tvaroh, vejce, moučkový i vanilkový cukr a smetanu rozšleháme dohladka.
Tvarohovou hmotu rozdělíme na poloviny. Do jedné poloviny vmícháme citronovou kůru, do druhé rozpuštěnou čokoládu.
Vyjmeme z trouby předpečený korpus a odstraníme papír s luštěninami.
Doprostřed formy dáme na těsto 2-3 lžíce světlého tvarohu. Na ně stejné množství čokoládového a tak postupně střídáme do spotřebování.
Formou lehce zatřeseme a vložíme zpátky do trouby. Dopečeme do zrůžovění okrajů 30-40 minut.
Koláč krájíme až po úplném vychladnutí.
Přidáno: 26.11.2016