Kváskový cibulový chléb
Ingredience
70 g žitného kvásku, 100 g žitné celozrnné mouky, 300 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 5 lžic osmažené osušené cibule, 400 g vody
sádlo a semínka do formy
Postup
Do mísy dáme kvásek. Zasypeme moukou, osolíme, okmínujeme, přidáme cibuli a vodu.
Dobře promícháme vařečkou, vznikne řídké těsto.
Kastrol nebo jakoukoliv jinou nádobu vhodné velikosti vymažeme sádlem a vysypeme semínky (len, sezam, slunečnice, dýně, ...).
Těsto do formy urovnáme a přikryjeme pokličkou nebo utěrkou. Necháme 5-6 hodin kynout.
Formu s nakynutým těstem vložíme do trouby vyhřáté na 250°C, ihned ztlumíme na 230°C a pečeme půl hodiny. Pak ztlumíme na 200°C a dopečeme dalších 30-40 minut.
Upečený chléb vyklopíme z nádoby a na mřížce necháme vychladnout.
Přidáno: 4.7.2016