Sachrův dort
Ingredience
těsto: 210 g změklého másla, 165 g moučkového cukru, 9 vajec, 195 g hořké čokolády (60-75 %), 210 g hladké mouky, 165 g krystalového cukru, 1 vanilkový lusk, 400 g meruňkové marmelády
poleva: 200 g smetany ke šlehání, 150 g hořké čokolády
Postup
Čokoládu necháme rozpustit ve vodní lázni.
Dno formy (26 cm) vyložíme papírem na pečení.
Změklé máslo s moučkovým cukrem a dření z vanilkového lusku ušleháme do nadýchané pěny.
Po jednom postupně vešleháme žloutky.
Nakonec vešleháme vlažnou čokoládu a mouku.
Z bílků a krystalového cukru ušleháme pevný sníh. Nejdříve do těsta vmícháme jednu polovinu sněhu, pak druhou.
Těsto nalijeme do formy a pečeme při 170°C asi hodinu (zkoušíme špejlí).
Po upečení necháme korpus asi 15 minut ve formě. Pak opatrně objedeme okraj u formy nožem a odstraníme boční stěnu. Korpus překlopíme vzhůru nohama, sundáme dno formy, odlepíme papír a dort necháme vychladnout.
Vychladlý dort jednou vodorovně prokrojíme a promažeme rozehřátou marmeládou. Pak ho potřeme marmeládou i celý zvenku a necháme asi hodinu v ledničce (marmeláda ztuhne a bude se na ni lépe nanášet poleva).
Smetanu přivedeme k varu, odstavíme a nasypeme do ní rozlámanou čokoládu. Mícháme, až se čokoláda zcela rozpustí a vznikne hustá hladká poleva. Za častého míchání ji necháme částečně vychladnout. Nalijeme ji na dort a postupným nakláněním necháme roztéct po celém povrchu.
Dáme ztuhnout do ledničky.
Podáváme s kopečkem šlehačky.
podle pořadu Kluci v akci (mírně upraveno)
Přidáno: 19.2.2017