Estonský kringel

Ingredience

těsto: 250 ml mléka, 2 žloutky, 50 g rozpuštěného másla, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 600 g hladké mouky, 40 g čerstvého droždí
náplň: 10 lžic cukru krupice, 3 lžičky skořice, 100 g změklého másla

Postup

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ručně nebo v pekárně, a necháme nakynout.

Cukr smícháme se skořicí.

Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou polovinu rozválíme na obdélník tlustý 1 cm. Po celé ploše natřeme polovinou změklého másla a posypeme polovinou směsi cukru se skořicí. Potom obdélník srolujeme jako roládu.

Ostrým nožem rozkrojíme po délce na poloviny a ty pak zamotáme dohromady (viz foto). Z pletence zformujeme věneček a přeneseme ho na plech vyložený papírem na pečení.

Necháme ještě chvíli kynout a pak vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Upečeme dozlatova, asi 20 minut.

Jiná varianta: vynecháme skořici a pocukrované těsto posypeme rozinkami.

Podle původního receptu se dělá věnec jen jeden, mně připadalo těsta docela hodně, tak jsem ho rozdělila na dvě části.

Estonský kringel
Estonský kringel
Estonský kringel
Estonský kringel
Estonský kringel
Estonský kringel
Estonský kringel
Estonský kringel
Estonský kringel
Estonský kringel
Estonský kringel
Estonský kringel
Estonský kringel

zdroj: http://thingswemake.wordpress.com/2010/03/27/estonian-kringel-fresh-from-the-oven/

Přidáno: 26.7.2012