Kapustový bochník
Ingredience
1 středně velká hlávka kapusty, 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), 2 vejce, 150 g uzeného bůčku, 1 sáček rýže ve varném sáčku (120 g), sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka, česnek podle chuti, 1 cibule, 3 lžíce oleje
Postup
Z kapusty obereme větší listy a zbytek pokrájíme na nudličky.
Rýži uvaříme a necháme vychladnout.
Cibuli nakrájíme a na oleji osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou kapustu a společně smažíme, až kapusta změkne a zmenší objem. Necháme vychladnout.
Mleté maso promícháme s vejci, osolíme a okořeníme. Vmícháme na kostičky pokrájený bůček, rýži a podušenou kapustu. Všechno promícháme.
Kulatý cedník nebo misku vyložíme čistou utěrkou nebo plátnem a pak kapustovými listy. Vzniklou "kapustovou misku" naplníme masovou směsí a přikryjeme jedním nebo dvěma kapustovými listy.
Každé dva protilehlé rohy plátna pevně svážeme.
Celý "uzlík" vložíme do osolené vařící vody a pod pokličkou vaříme hodinu.
Potom opatrně vytáhneme z vody, odstraníme plátno a bochník necháme chvíli odpočinout.
Podáváme teplý s rajskou omáčkou a houskovými knedlíky, nebo studený s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.
Přidáno: 20.8.2010