Záhadné suroviny

Taky by vás zajímalo, co je to ten tajemný vanilmix, zeesan nebo třeba višňový gel? Vesměs se jedná o cukrářské potřeby v běžných obchodech nesehnatelné. Zkuste se podívat k rybičce, k Malátkům nebo k firmě Zeelandia.

Vanilmix
je prášek, určený pro přípravu krémů a jiných náplní do pečiva a zákusků. Po rozmíchání s vodou vznikne produkt velmi podobný vanilkovému pudinku. Na rozdíl od něho je však termostabilní – při pečení v troubě se neroztéká. Nečekaná vlastnost u přísady do plněného pečiva.
Zeesan
je ochucený ztužovač šlehačky nebo špatně napsaná vesnice v Německu. Vyberte si.
Višňový gel
lze nahradit jakoukoli marmeládou (ale pokud nebude višňová, bude to chutnat dost jinak). Od marmelády se liší tím, že se při pečení neroztéká.
Zlatý klas
je prášek podobný vanilkovému pudinku (lze zaměnit), který se dá sehnat na Slovensku v prakticky každém obchodě.
Kaštanové pyré
je další slovenská specialita. Tato se ovšem prodává mražená.
Glukóza
je šíleně hustý lepkavý sajrajt. Lze nahradit pšeničným nebo kukuřičným sirupem.
Galaretka
je ochucená želatina s příchutí a barvou různých druhů ovoce. Používá se podobně jako klasická želatina, ale tuhne podstatně déle. Vyrábí se a prodává v Polsku, u nás ji mají občas v Lidlu, případně se dá objednat v internetovém obchodě.