Koláč se špenátovou náplní
Ingredience
těsto: 0,75 hrnku polohrubé mouky, 0,75 hrnku hladké mouky, špetka soli, špetka muškátového oříšku, 2 brambory uvařené ve slupce, 125 g másla, 1 vejce, 2–3 lžíce ledové vody
náplň: 1 balíček mraženého špenátového protlaku, 1 menší cibule, 2 lžíce másla, 5–6 stroužků česneku, 200 g smetany ke šlehání, 4 vejce, 100 g šunky, 100 g tvrdého sýra (nejlépe ementálu), sůl, mletý pepř
na posypání: 100 g tvrdého sýra, 1 menší brambora uvařená ve slupce
Postup
Do osolené mouky přidáme špetku mletého muškátového oříšku, najemno nastrouhané brambory, máslo, vejce a vodu. Vypracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a v chladu necháme 30 minut odpočinout.
Poté z těsta na vále lehce posypaném moukou vyválíme kulatý plát. Vložíme ho do vymazané a vysypané koláčové formy. Okraje těsta prsty lehce povytáhneme a přitiskneme k bokům formy.
Dno propícháme vidličkou a rozprostřeme na ně náplň.
V troubě vyhřáté na 160°C pečeme 20 minut.
Potom náplň posypeme nastrouhaným sýrem smíchaným s nahrubo nastrouhanou bramborou, teplotu zvýšíme na 180°C a koláč dopečeme do zrůžovění okrajů.
Náplň: Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, přidáme částečně rozmražený špenát, prolisovaný česnek a dusíme asi 10 minut. Špenát necháme vychladnout a pak do něj vmíháme smetanu, ve které jsme rozšlehali vejce. Do směsi přidáme nadrobno pokrájenou šunku, nastrouhaný sýr a dobře promícháme.
zdroj: kniha Dobrůtky z brambor (Jaroslava Pechová), která brzy vyjde v nakladatelství Rubico
Přidáno: 27.11.2017