Loterijní buchtičky
Ingredience
těsto: 250 ml mléka, 200 ml oleje, 3 žloutky, větší špetka soli, 1 lžíce cukru, 500 g polohrubé mouky, 30 g čerstvého droždí
náplň: libovolná (tvaroh, povidla, mák, vanilmix, nutella, ...)
dále: rozpuštěné máslo a rum, moučkový cukr smíchaný s vanilkovým
Postup
Suroviny na těsto vložíme do pekárny a zapneme program na přípravu těsta. Kdo nemá pekárnu, dá všechny suroviny do mísy a vařečkou zpracuje na hladké těsto. Těsto je měkké, dost mastné.
Z vykynutého těsta malou lžičkou ukrajujeme kousky. Každý zploštíme a dáme na něj trošku náplně. Zabalíme, buchtičky zakulatíme a skládáme na holý plech, není třeba vymazávat. Nedáváme těsně k sobě.
Na plechu necháme ještě chvíli kynout, pak vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova (200°C, cca 12-15 minut, podle velikosti).
Ihned po vytažení z trouby buchtičky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalíme v cukru.
Proč loterijní? Protože když máme buchtičky s více druhy náplní, nikdy nevíme, co je uvnitř, dokud do ní nekousneme.1 dávka 80-100 ks
Přidáno: 28.7.2010