Šumajstr
Ingredience
250 g velkých bílých fazolí, 200 g velkých krup, 200 g škvarků, 80 g libovější slaniny, 2 cibule, 1 lžíce sádla, sůl, mletý pepř, majoránka, bobkový list, nové koření, 3-4 stroužky česneku
Postup
Fazole opereme a namočíme přes noc do studené vody.
Kroupy propláchneme a namočíme na hodinu.
Fazole uvaříme s bobkovým listem a pár kuličkami nového koření doměkka (v tlakovém hrnci cca 40 minut).
Kroupy osolíme, přidáme kousíček sádla a také uvaříme doměkka (cca 30 minut).
Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na sádle pomalinku osmažíme doměkka, musí zůstat světlá.
Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, škvarky (velké překrájíme na kousky) a mícháme na pánvičce až se všechno spolu pořádně prohřeje.
Uvařené fazole i kroupy scedíme, část vody z fazolí uchováme.
Do pekáčku nasypeme fazole i kroupy, přidáme obsah pánve s cibulí a škvarky. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku, rozmačkaný česnek a důkladně promícháme.
Vmícháme i trochu vody slité z fazolí, aby směs nebyla suchá.
Urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Zapečeme 20 minut.
Podáváme teplé s kyselými okurkami, kdo chce, může přikousnout krajíček chleba.
Přidáno: 5.3.2016