Velikonoční mazanec

Ingredience

200 g vlažného mléka, 30 g čerstvého droždí, 125 g krystalového cukru, 125 g rozpuštěného vlahého másla, 3 žloutky, 1 lžíce rumu, 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička citronové kůry, 1 vanilkový cukr, rozinky a mandle kdo chce

Postup

Do poloviny mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme 15 minut vzejít kvásek.

Ke kvásku prosejeme mouku, přidáme všechno ostatní a vypracujeme hladké jemné těsto. Podle potřeby můžeme přidat trochu mouky.

Těsto necháme nakynout asi hodinu (až zdvojnásobí objem).

Nakynuté těsto vyklopíme na vál a rozpůlíme.

Vytvarujeme dva mazance, položíme je na plech, přikryjeme utěrkou a necháme asi půl hodiny kynout.

Nakynuté mazance potřeme bílkem, kdo chce, posype mandlovými lupínky a uprostřed nastříhneme nebo nakrojíme křížek.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C a pečeme 30-40 minut (zkusíme špejlí). Jestliže mazance rychle tmavnou, přikryjeme je alobalem.

Přidáno: 12.4.2020