Stromeček z kynutého těsta
Ingredience
těsto: 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, 125 g tuku (nejlépe máslo a sádlo napůl), 250 ml mléka, 20 g čerstvého droždí, 2 žloutky
dále: kvalitní kakao, moučkový cukr, několik lžic rozpuštěného másla
Postup
Obě mouky prosijeme do mísy, smícháme se solí a vyhloubíme důlek. Do důlku nasypeme trochu cukru, rozdrobíme droždí a zalijeme trochou teplého mléka. Necháme vzejít kvásek.
Ve zbylém teplém mléce necháme rozpustit tuk.
Až kvásek vzejde, přidáme do mísy zbývající cukr, žloutky, rum a mléko s tukem.
Vypracujeme hladké těsto (ručně vařečkou, v robotu nebo v pekárně).
Nakynuté těsto rozdělíme na tři stejně velké díly a každý rozválíme na obdélník velikosti plechu (cca 30x38 cm).
Na plech s papírem na pečení položíme první díl těsta a potřeme rozpuštěným máslem. Přes sítko posypeme kakaem a pak cukrem.
Přiložíme druhý díl těsta a postup zopakujeme.
Nakonec všechno přikryjeme posledním dílem těsta a ten necháme holý.
Příborovým nožem na obdélníku naznačíme obrys stromku a rádlem na pizzu ho vykrojíme (odkrojky rozkrájíme na menší kousky, různě zkroutíme a upečeme, máme plech dobrých buchet).
Na stromečku naznačíme kmen a větve nařežeme opět rádlem. Každý proužek těsta několikrát zakroutíme, konec přitiskneme k papíru na plechu.
Nakonec celý stromek potřeme rozpuštěným máslem a necháme nakynout asi 20 minut.
Upečeme při 180°C do zrůžovění, asi 25 mminut.
Vychladlý stromeček můžeme libovolně nazdobit.















zdroj: http://www.toprecepty.cz/
Přidáno: 12.12.2014