Vánočka
Ingredience
1 kg polohrubé mouky, 150 g cukru,150 g másla, 3 žloutky(můžeme i víc), 60 g kvasnic, 7 g soli, asi 3/8 l mléka, citrónová kůra, rozinky, mandle, ořechy, vejce na potření
Postup
Z teplého mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Než vzejde, do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme kůru, žloutky a rozpuštěné vlahé máslo. Přilijeme kvásek a zpracujeme vláčné husté těsto, je-li třeba, přidáme mouku. Necháme pořádně nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 stejných dílů a upleteme vánočku. Necháme ještě nakynout. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme rozinkami, mandlemi a ořechy. Vánočka je hodně velká,je možné vykynuté těsto rozdělit na půlky a udělat vánočky dvě, případně čtyři malé.
Přidáno: 26.12.2006