Jahodová louka

Ingredience

korpus: 250 g másla, 250 g hořké čokolády, 2 lžíce instantní kávy, 100 ml vody, 300 g hladké mouky, 60 g kakaového prášku, 0,5 lžičky jedlé sody, 550 g cukru krupice, 4 vejce, 2 lžíce oleje, 100 ml podmáslí
krém: 2 čokoládové pudinky, 750 ml mléka, 80 g krystalového cukru, 400 g másla, 8 lžic moučkového cukru
dále: marcipánové kopretiny a lístky, jahody

Postup

Máslo, čokoládu, kávu a vodu mícháme v kastrolu na mírném ohni, aby se vše rozpustilo. Mouku kakao a sodu prosijeme do mísy, vmícháme cukr a do důlku rozklepneme vejce, přidáme podmáslí a olej. Vše promícháme. Naposled vlijeme čokoládovou směs. Promícháme a těsto nalijeme do formy vytřené máslem a vysypané moukou. Forma musí být větší (průměr aspoň 28 cm nebo menší a vyšší). Můžeme si vypomoct tak, že boky formy vyložíme pruhem papíru na pečení, aby kousek z formy vyčníval. Pečeme cca hodinu a 45 minut při 160°C (záleží na troubě, i déle). Kontrolujeme špejlí. Na krém smícháme část mléka s pudinkovým práškem. Zbytek mléka přivedeme k varu, do horkého přidáme cukr a rozmíchaný pudink. Za stálého míchání uvaříme hustou hmotu. Za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo s moučkovým cukrem ušleháme do pěny a po lžících pomalu vešleháme vychladlý pudink. Vychladlý korpus jednou nebo dvakrát vodorovně prokrojíme a naplníme krémem. Potřeme i celý dort zvenku a dáme vychladit. Pak zbytkem krému dozdobíme boky, vytvoříme ozdobný lem po obvodu horní plochy a vyplníme ji rozpůlenými jahodami. Ozdobíme kopretinami.

Jahodová louka
Jahodová louka
Jahodová louka
Jahodová louka
Jahodová louka

zdroj: časopis Knihovnička recepty

Přidáno: 5.10.2008