Brynzové brambory
Ingredience
1 kg nových brambor, 250 g slaniny, kousek másla, 300 g brynzy, 250 ml smetany ke šlehání, 3 vejce, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup
Brambory důkladně omyjeme (neloupeme), zalijeme vodou a 10 minut povaříme. Slijeme vodu a necháme částečně vychladnout. Potom nakrájíme na kolečka.
Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme dokřupava.
Brynzu podle potřeby zředíme smetanou, aby se dala snadno roztírat.
Pekáček nebo zapékací misku důkladně vytřeme máslem.
Na dno rozložíme třetinu brambor, potřeme polovinou brynzy a posypeme polovinou slaniny. Na to naskládáme druhou třetinu brambor, potřeme zbytkem brynzy a posypeme zbylou slaninou. Zakryjeme zbytkem brambor a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C.
Zbylou smetanu rozšleháme s celými vejci.
Po 10 minutách pečení vyndáme pekáč z trouby, brambory zalijeme vejci se smetanou, lehce posolíme a opepříme.
Vrátíme do trouby a dopečeme dozlatova, cca 30 minut.
Na talíři dozdobíme čerstvými bylinkami (majoránka, oregano, ...) a podáváme s kefírem nebo se zeleninovým salátem.
zdroj: magazín Albert
Přidáno: 5.7.2014