Cuketová se smetanou a parmazánem
Ingredience
1 kg mladých cuket (i se slupkou), 1 malá cibule, 4-5 stroužků česneku, olivový olej, 2 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu, 100 ml smetany, 750 ml zeleninového vývaru, sůl, mletý pepř, 1 lžička lístků čerstvého tymiánu, pár lístků bazalky, petrželová nať
Postup
Omyté a osušené cukety podélně rozpůlíme a pak nakrájíme na půlkolečka.
Cibuli a česnek oloupeme a posekáme nadrobno.
Ve větší pánvi zahřejeme trochu oleje, osolíme ho, přisypeme cibuli, česnek, tymián a necháme zpěnit.
Pak přidáme nakrájené cukety a na středním plameni je za občasného míchání opékáme, až změknou, 10-15 minut.
Opečené cukety přesypeme do hrnce, zalejeme vývarem, opepříme, přivedeme k varu a povaříme 8-10 minut.
Děrovanou lžící vybereme z hrnce kompotovou misku uvařených cuket.
Do hrnce přidáme bazalku a všechno rozmixujeme dohladka.
Odebrané cukety vyklopíme z misky zpátky do hrnce, přidáme smetanu, parmazán, promícháme, přivedeme k varu a povaříme asi minutu.
Smetanu použijeme podle svých stravovacích zvyklostí klasickou živočišnou nebo rostlinnou (sojová, rýžová, ... ).
Odstavíme a vmícháme najemno posekanou petrželku.
Na talíři můžeme polévku posypat opečenými kostičkami rohlíku.
Přidáno: 14.7.2018