Cuketová se smetanou a parmazánem

Ingredience

1 kg mladých cuket (i se slupkou), 1 malá cibule, 4-5 stroužků česneku, olivový olej, 2 vrchovaté lžíce strouhaného parmazánu, 100 ml smetany, 750 ml zeleninového vývaru, sůl, mletý pepř, 1 lžička lístků čerstvého tymiánu, pár lístků bazalky, petrželová nať

Postup

Omyté a osušené cukety podélně rozpůlíme a pak nakrájíme na půlkolečka.

Cibuli a česnek oloupeme a posekáme nadrobno.

Ve větší pánvi zahřejeme trochu oleje, osolíme ho, přisypeme cibuli, česnek, tymián a necháme zpěnit.

Pak přidáme nakrájené cukety a na středním plameni je za občasného míchání opékáme, až změknou, 10-15 minut.

Opečené cukety přesypeme do hrnce, zalejeme vývarem, opepříme, přivedeme k varu a povaříme 8-10 minut.

Děrovanou lžící vybereme z hrnce kompotovou misku uvařených cuket.

Do hrnce přidáme bazalku a všechno rozmixujeme dohladka.

Odebrané cukety vyklopíme z misky zpátky do hrnce, přidáme smetanu, parmazán, promícháme, přivedeme k varu a povaříme asi minutu.

Smetanu použijeme podle svých stravovacích zvyklostí klasickou živočišnou nebo rostlinnou (sojová, rýžová, ... ).

Odstavíme a vmícháme najemno posekanou petrželku.

Na talíři můžeme polévku posypat opečenými kostičkami rohlíku.

Přidáno: 14.7.2018