Banánový čtveratý s čokoládou
Ingredience
korpus: 8 vajec, 320 g cukru krupice, 8 lžic oleje, 300 g hladké mouky, 20 g kakaa
náplň: 600 g smetany ke šlehání, 125 g banánového zeesanu, 150 g vody, 2 sáčky vanilkového cukru, 150 g hořké čokolády
krém: 120 g másla, 2 lžíce meruňkové marmelády
dále: rum, meruňková marmeláda, marcipán, královská glazura
Postup
Korpus upečeme ve formě 25x25 cm a necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.
Vychladlý korpus vodorovně rozkrojíme na tři pláty.
Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme do řídké konzistence (asi jako jogurt). Zeesan rozšleháme ruční metličkou se studenou vodou, přidáme ho ke smetaně a společně ušleháme dotuha.
Do hotové šlehačky vařečkou vmícháme nastrouhanou čokoládu.
Spodní část korpusu pokropíme rumem, potřeme marmeládou a na ni rovnoměrně rozetřeme polovinu náplně.
Na náplň položíme prostřední část korpusu, lehce přitlačíme a postup zopakujeme (rum, marmeláda, druhá polovina náplně).
Nahoru položíme třetí část korpusu, opět přitlačíme a dort uložíme do ledničky ztuhnout, můžeme zatížit prkénkem (aby byl rovný povrch).
Změklé máslo ušleháme s marmeládou dohladka. Tímto krémem potřeme celý povrch ztuhlého dortu a znovu dáme chladit.
Ztuhlý dort potáhneme obarveným marcipánem a ozdobíme královskou glazurou.
Přidáno: 14.10.2018