Čokoládové suflé

Ingredience

180 g hořké čokolády (můžeme nahradit čokoládou na vaření), 70 g cukru krupice + trochu na vysypání formiček, 50 g kakaového prášku holandského typu, 5 vajec, špetka soli, 60 ml mléka, kousek másla, moučkový cukr na poprášení

Postup

Zapékací misky vytřeme máslem, vysypeme krupicovým cukrem a dáme do ledničky. Z vajec oddělíme žloutky a bílky. Bílky v misce se špetkou soli dáme do ledničky, žloutky necháme venku. Čokoládu rozlámeme, přidáme 60 g cukru a nad párou necháme rozpustit. Vymícháme do hladké hmoty. Pak odstavíme z plotny i s hrncem s horkou vodou, a po jednom vmícháme žloutky, pak mléko a kakao. Dobře promícháme. Potom začneme šlehat bílky a až vznikne sníh, přidáme zbývajících 10 g cukru a ušleháme do tuhého lesklého sněhu. Sníh zlehka a opatrně vmícháme do čokoládové hmoty. Směs rozdělíme do misek a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme, až hmota vystoupí nad okraj (za 12 - 14 minut), je hotovo. Povrch pocukrujeme moučkovým cukrem a ihned podáváme. Toto je dávka na 6 porcí. Pokud nesníte hned teplé, počítejte s tím, že suflé po vychladnutí klesne.

Čokoládové suflé

zdroj: Mladá fronta dnes ve spolupráci s časopisem Apetit

Přidáno: 5.8.2007