Salát s bulgurem a červenou řepou
Ingredience
2 hlavičky česneku, 2 menší červené řepy, 2 cibule, 500 g rajčátek na větvičce, olivový olej, 200 g bulguru, sůl, čerstvě mletý pepř, hlávkový salát, 80 g balkánského sýru
dresink: 4 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce medu, hrst zelené petrželky
Postup
Z česneku odstraníme svrchní slupku a vršek hlaviček uřízneme. Cibuli i řepu oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
Na plech vyložený papírem na pečení rozložíme pokrájenou řepu i cibuli, přidáme česnek, pokropíme 3 lžícemi oleje a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C.
Po 35 minutách pečení na plech přidáme omytá rajčátka a pečeme dalších 10-12 minut.
V kastrolu přivedeme k varu 400 ml vody. Osolíme, vsypeme bulgur a přikryjeme pokličkou. Ztlumíme na minimum a pomalu vaříme 20 minut (než se vsákne všechna voda).
Z hlavičky upečeného česneku vymáčkneme stroužky a plochou stranou nože je rozmačkáme na kaši. Rozmačkaný česnek vmícháme k bulguru společně se 3 lžícemi oleje a špetkou pepře. Stroužky z další hlavičky vmícháme až po ochutnání, každý podle své chuti. V případě potřeby bulgur dosolíme.
Dresink připravíme tak, že do vyšší úzké nádoby vložíme všechny suroviny a tyčovým mixérem rozmixujeme.
Na talíř rozložíme salátové listy, posypeme bulgurem, obložíme kousky řepy a cibule, posypeme kousky sýru a pokropíme zálivkou. Nahoru položíme větvičku rajčátek.
Hladovcům můžeme přidat kousek pečeného kuřete.
podle magazínu Albert (upraveno)
Přidáno: 23.3.2014