Rýžový nákyp s jablky
Ingredience
1 hrnek kulatozrnné rýže, 4 hrnky plnotučného mléka, 100 g másla + na vymazání, 5-6 lžic krystalového cukru (podle chuti můžeme množství upravit), 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky citronové kůry, hrst rozinek, 4-6 jablek (podle velikosti), sůl
Postup
Osolené mléko přivedeme k varu a vsypeme do něj rýži. Za častého míchání uvaříme hustou kaši.
Do kaše vmícháme máslo, krystalový cukr a necháme vychladnout.
Z bílků a vanilkového cukru ušleháme pevný sníh.
Do kaše vmícháme žloutky, skořici, rozinky, kůru, na kousky pokrájená jablka a nakonec sníh z bílků.
Zapékací nádobu vymažeme důkladně máslem a urovnáme do ní rýžovou hmotu.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 20-25 minut do zezelátnutí povrchu.
Podávat můžeme teplé nebo studené (studené se lépe krájí).
Přidáno: 30.12.2016