Kaštanový tunel
Ingredience
piškot: 3 vejce, 120 g krystalového cukru, 100 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 20 g kakaa, 2 lžíce oleje
kaštanová hmota: 250 g kaštanového pyré, 200 g másla, 100 g piškotů, 1 lžíce rumu
dále: rum, 300 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 25 g želatinového ztužovače (půl sáčku) + 50 ml vody
Postup
Celá vejce s cukrem ušleháme do husté světlé pěny (10-12 minut). Krátce zašleháme olej a vařečkou zlehka vmícháme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva.
Těsto rozetřeme na plech s papírem na pečení upečeme (180°C, 8-10 minut). Necháme vychladnout.
Rozmražené změklé kaštanové pyré rozmícháme se změklým máslem a rumem. Zahustíme najemno pomletými piškoty (část piškotů jsem nahradila zbylými odřezky upečeného těsta). Z této hmoty oddělíme malý kousek na ozdobení, ze zbytku uválíme válec dlouhý jako forma. Uložíme ho na chvíli do ledničky (ztuhne).
Formu na srnčí hřbet (40 cm) vyložíme potravinářskou fólií a pak pásem piškotového plátu. Ve formě ho trochu pokapeme rumem. Ze zbytku ukrojíme ještě jeden menší plát na přikrytí.
Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme dotuha a zapracujeme ztužovač podle návodu na sáčku.
Do formy vyložené piškotem rozetřeme šlehačku asi do tří čtvrtin. Do šlehačky vtlačíme váleček z kaštanové hmoty a další šlehačkou formu doplníme, aby byla plná. Přikryjeme připraveným pásem, zatížíme a uložíme do ledničky ztuhnout asi na dvě hodiny.
Ztuhlý tunel opatrně vyklopíme z formy. Ozdobíme zbylou šlehačkou a kuličkami kaštanové hmoty.








podle časopisu Katarínka
Přidáno: 13.2.2012