Světlý medovník

Ingredience

těsto: 380 g krystalového cukru, 3 lžíce mléka, 3 lžíce medu, 150 g hery, 3 lžičky sody, 3 celá vejce, cca 1 kg hladké mouky
krém: 1,2 l mléka, 15 lžic krupice, špetka soli, 150 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, 3-5 lžic rumu
dále: pikantní marmeláda, 100 g mletých ořechů nebo mandlí

Postup

Do většího hrnce nasypeme cukr a přidáme všechno ostatní kromě mouky. Zapneme na mírný plamen (na č.2 ze šesti) a za stálého míchání necháme všechno společně rozpustit. Až vznikne hladká hmota, mícháme na zapnuté plotýnce další 3-4 minuty, dokud nezačne cukr lehce karamelizovat.

Vypneme plotýnku a po částech přisypáváme a vmícháváme mouku. Až přestane být těsto tekuté, vyklopíme je na pomoučený vál a rukama zapracováváme další mouku, až vznikne hladké měkké těsto. Není nutné spotřebovat mouku všechnu (záleží na její savosti), těsto by nemělo být tuhé.

Hotové těsto rozdělíme na šest stejných dílů. Každý rozválíme na velikost plechu (30x40 cm) a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Medové pláty postupně pečeme při teplotě 160-170°C asi 4-6 minut do zezlátnutí.

Krém: Z mléka, špetky soli a krupice uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout. Do vlažné přidáme změklé máslo pokojové teploty, cukr, rum a elektrickým šlehačem ušleháme na hladký krém.

První plát potřeme marmeládou, přiložíme druhý, potřeme čtvrtinou krému, třetí a čtvrtý rovněž. Pátý plát potřeme marmeládou, přiložíme plát poslední, na který namažeme zbylou čtvrtinu krému a posypeme ořechy.

Uložíme do ledničky a necháme dva dny uležet.

Světlý medovník
Světlý medovník
Světlý medovník
Světlý medovník
Světlý medovník
Světlý medovník
Světlý medovník

zdroj: www.toprecepty.cz - Jana Bartoničková

Přidáno: 13.9.2013