Chudákova husa
Ingredience
1 kg brambor, 500 g vepřových jater, 500 g cibule, 4 lžíce sádla, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 4 stroužky česneku, 500 ml vývaru (může být z kostky)
Postup
Očištěná játra nakrájíme na plátky a z obou stran prudce opečeme na lžíci sádla.
Do výpeku přidáme další lžíci sádla a osmažíme na něm pokrájenou cibuli dorůžova.
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Pekáč nebo zapékací misku vymažeme zbývajícím sádlem. Do vývaru zamícháme rozmačkaný česnek.
Do pekáče naskládáme polovinu brambor a lehce osolíme. Plátky jater z obou stran osolíme, okořeníme a naskládáme je na brambory. Na játra urovnáme vrstvu osmažené cibule a na ni druhou polovinu brambor. Opět osolíme a zalijeme vývarem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do zčervenání (asi hodinu).
Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo kyselou okurkou.
zdroj: Magazín Práva
Přidáno: 9.5.2009