Hlíva nakyselo
Ingredience
500 g hlívy ústřičné, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 4 středně velké brambory, 1 mrkev, 1 lžička posekaného kopru, 300 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru, 3 lžíce octa, sůl, mletý pepř, drcený kmín
Postup
Hlívu pokrájíme na nudličky, cibuli nadrobno.
Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme hlívu a za častého míchání opečeme. Poprášíme kmínem, pepřem a zalijeme horkou vodou. Osolíme a pod pokličkou dusíme doměkka.
Zatím očistíme a nahrubo nastrouháme mrkev, brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky. Mouku rozkvedláme ve smetaně.
Po 15 minutách dušení přidáme k hlívě brambory a mrkev. Přes sítko přilijeme smetanu s moukou, přidáme cukr a přivedeme k varu. Podle potřeby můžeme zředit horkou vodou.
Dusíme dalších 10-15 minut.
Nakonec přidáme kopr, podle chuti okyselíme octem a necháme ještě chvíli přejít varem.
Podáváme s vejcem natvrdo a krajíčkem čerstvého chleba.
Přidáno: 5.1.2012