Chleba z formy

Ingredience

400 g vody, 10 g čerstvého droždí, 1 lžička cukru, 1 lžíce žitného kvásku, 100 g žitné chlebové mouky, 100 g pšeničné grahamové mouky, 300 g pšeničné hladké mouky, 1 vrchovatá lžíce otrub, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu

Postup

Do mísy nalijeme trochu vlažné vody (z odměřeného množství), osladíme, a rozdrobíme do ní droždí. Počkáme chvíli až vzejde.

Pak přidáme kvásek, všechnu mouku, sůl, kmín a otruby. Vymícháme hladké řídké těsto.

Mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut kynout.

Potom těsto přendáme do sádlem vymazané chlebíčkové formy a znovu necháme 45-50 minut kynout.

Formu s nakynutým těstem vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a hned ztlumíme na 210°C. Pečeme asi 40 minut.

Pak chleba z formy vyklopíme, položíme na plech a ještě necháme 10-15 minut péct bez formy, aby měl i po stranách křupavou kůrku.

Přidáno: 8.4.2016