Olivový chléb
Ingredience
500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, mletý pepř, 100 ml olivového oleje, bylinky podle chuti (bazalka, oregano, ...), 1 kostka (42 g) čerstvého droždí, 1 lžíce cukru, 200 ml vlažné vody, po hrstce zelených a černých oliv
Postup
Do mísy rozdrobíme droždí a zasypeme cukrem. Vařečkou promneme a mícháme, dokud se droždí zcela nerozteče.
Pak zalijeme vlažnou vodou a promícháme. Přidáme mouku, sůl, pepř, posekané bylinky a zamícháme. Nakonec přimícháme olivy.
Těsto vyklopíme na vál a rukama propracujeme. Vrátíme do mísy a necháme cca 20 minut kynout.
Plech (nebo papír na pečení) potřeme olejem.
Z těsta zformujeme bochník a uložíme na plech. Potřeme olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Po 15 minutách ztlumíme na 180°C a dopečeme dozlatova dalších 30 minut ( můžeme udělat zkoušku špejlí).
Upečený chleba necháme vychladnout na mřížce.
zdroj: Kluci v akci
Přidáno: 8.5.2016