Kváskový chleba od Michala

Ingredience

večer: 430 g žitné celozrnné mouky, 600 ml vody, 3 lžíce žitného kvásku

ráno: 330 g špaldové celozrnné mouky, 1 lžíce soli, 1 lžíce kmínu, 2 lžíce dýňového smínka, 2 lžíce slunečnicového semínka, špetka kurkumy (nemusí být, je tam jen kvůli barvě), 100 ml vody

Postup

Večer před spaním smícháme ve větší míse žitnou mouku s vodou a kváskem. Přikryjeme utěrkou a necháme přes noc kvasit.

Ráno odebereme tři lžíce kvasu na příště (pokud nekrmíme kvásek denně, uložíme do ledničky).

Do mísy s kvasem přidáme špaldovou mouku smíchanou se solí, kurkumou a semínky. Přilijeme 100 ml vody a důkladně promícháme.

Skleněnou zapékací mísu (průměr 23-25 cm) vymažeme sádlem nebo máslem a vysypeme semínky. Těsto do ní přemístíme, přikryjeme utěrkou a necháme 6-8 hodin kynout (nechala jsem devět, těsto bylo lehce překynuté, ale chleba dobrý).

Mísu s nakynutým těstem vložíme do studené trouby, zapneme na 200°C a pečeme hodinu.

Po upečení vyndáme z mísy a na mřížce necháme vychladnout.

Upečení tohoto chleba se dá zvládnout i v pracovním týdnu: večer smícháme žitnou mouku s vodou a kváskem, do jiné misky nachystáme směs špaldové mouky se solí a semínky, zapékací mísu vymažeme sádlem, vysypeme semínky a uložíme do ledničky. Ráno jen ke kvasu přimícháme suchou směs a vodu a těsto vylijeme do připravené mísy z ledničky. Odpoledne po příchodu z práce mísu šoupnem do trouby a zapneme. Pokud chodíme z práce později, doporučuju nechat mísu s těstem na chladnějším místě (studená komora apod.).

Přidáno: 5.5.2016