Malý cibulový chlebík
Ingredience
2 lžíce kvásku, 150 g žitné chlebové mouky, 150 g vody
po 10-12 hodinách: 170 g vody, 300 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 1-2 lžičky kmínu, hrst sušené cibule
Postup
Večer promícháme kvásek s vodou a žitnou moukou. Přikryjeme a necháme přes noc kvasit.
Ráno přidáme všechno ostatní a vypracujeme těsto.
Těsto přemístíme do misky vytřené olejem. Naolejovanýma rukama roztlačíme a přeložíme. Přikryjeme a necháme 40 minut kynout.
Znovu roztlačíme, přeložíme a necháme 40 minut kynout. Pak ještě jednou to samé zopakujeme.
Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zformujeme bochník a uložíme do ošatky nebo misky vyložené pomoučenou utěrkou. Znovu necháme nakynout.
Pak opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení. Na povrchu nařízneme, vložíme do trouby vyhřáté na 250°C, ztlumíme na 220°C a upečeme.
Přidáno: 5.9.2015