Pšeničný chleba se semínkovou záparou

Ingredience

rozkvas: 30 g pšeničného nebo žitného kvásku, 150 g vody, 150 g pšeničné chlebové mouky

zápara: 50 g pšeničné celozrnné mouky, po 2 vrchovatých lžících lněného, slunečnicového, dýňového a sezamového semínka, 250 g vroucí vody

dále: 300 g pšeničné chlebové mouky, 70 g vody, 2-2,5 lžičky soli

Postup

Večer promícháme suroviny na rozkvas, přikryjeme a necháme v pokojové teplotě kvasit 10-12 hodin.

Ráno smícháme mouku na záparu se všemi semínky, zalijeme vařící vodou, důkladně promícháme a přikryté necháme vychladnout.

K rozkvasu přidáme záparu, všechno ostatní a vypracujeme těsto. Necháme je 2 hodiny kynout, během kynutí těsto 2-3x přeložíme.

Nakynuté těsto lehce prohněteme, zformujeme bochník a uložíme do moukou vysypané ošatky. Přikryté utěrkou znovu necháme nakynout.

Do trouby vložíme litinový hrnec nebo skleněnou zapékací mísu i s poklicí a necháme zahřát na 250°C.

Do rozpáleného hrnce (mísy) opatrně vyklopíme nakynutý bochník, nahoře nařízneme, poprášíme vodou z rozprašovače, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby. Po 15 minutách ztlumíme na 210°C, odstraníme víko a dopečeme dalších 25 minut do zlatova.

Upečený chleba necháme vychladnout na mřížce.

zdroj: Pekárnománie

Přidáno: 1.5.2017