Kynutý květ
Ingredience
těsto: 250 ml mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 100 ml oleje, 500 g mouky (hladká a polohrubá napůl), 30 g čerstvého droždí, hrstka zelených bylinek
náplň: 150 g másla nebo hery, 10-15 stroužků česneku, sůl
dále: 1 vejce na potření, semínka na posypání
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, ručně nebo v pekárně. Necháme pořádně nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme - jednu velkou část, jednu o trochu menší a jednu malou (viz foto).
Velkou část rozdělíme na čtyři kousky a každý rozválíme na kulatou placku, jeden na trochu větší placku.
Jednu část položíme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme náplní. Na ni přiložíme druhou, zase potřeme. Přiložíme třetí, potřeme a přikryjeme čtvrtou větší plackou. Tu už nepotíráme, ale její okraje opatrně podsuneme pod ostatní.
Podle fotky celý bochánek nařízneme a špice překlopíme ven z kruhu.
Menší část těsta opět rozdělíme stejně jako velkou a uděláme s ní totéž na vále. Až máme všechny čtyři pohromadě, přeneseme vzniklý bochánek do uvolněného místa uprostřed květu na plechu. Opět nařízneme a špice překlopíme ven.
S posledním malým kouskem těsta uděláme totéž, ale už ho nerozkrojíme, necháme vcelku.
Celý květ necháme na plechu asi 20 minut kynout, potřeme rozšlehaným vejce a posypeme libovolnými semínky.
Upečeme při 190°C asi 25 minut.
Náplň: změklý tuk utřeme se solí a rozmačkaným česnekem.
zdroj: www. mimibazar.cz
Přidáno: 3.4.2010