Variace na písecký dort
Ingredience
korpus: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 80 g hladké mouky
náplň: 2x250 ml smetany ke šlehání, 2 želatinové ztužovače, 1 vanilkový cukr, 100 ml vaječného likéru, 1 sáček červeného dortového želé
dále: pikantní džem (použila jsem směs lesních plodů), několik lžic vaječného likéru, šlehačka na ozdobu (není nutná)
Postup
Nejdříve uvaříme želé podle návodu na sáčku, nalijeme do hlubšího talíře nebo misky a necháme ztuhnout.
Korpus upečeme ve formě o průměru 23 cm a necháme vychladnout.
Studený pokropíme likérem a počkáme, až se vsákne (chvíli to trvá). Pak ho pomažeme džemem.
Kolem dortu těsně upevníme dortový kruh.
250 ml smetany ušleháme dotuha. Spojíme s želatinovým ztužovačem (podle návodu na sáčku), vmícháme nadrobno posekané želé, 2 lžíce likéru a rovnoměrně rozetřeme na dort. Dáme do ledničky ztuhnout.
Dalších 250 ml smetany ušleháme s vanilkovým cukrem. Smícháme s druhým ztužovačem, vmícháme 100 ml likéru a nalijeme na ztuhlý dort. Opět necháme v ledničce dokud hmota neztuhne.
Z vychlazeného dortu opatrně ostrým nožem oddělíme prstenec a dort libovolně dozdobíme.




Přidáno: 19.2.2011